Ciprusról

 

Ciprus, ahol Aphrodite, a szépség és szerelem istennője a legenda szerint kilépett a tenger habjaiból, még ma is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság. Az élő mondavilág szerves része a minden napoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha Ciprusra utazunk.

Nem sok ország büszkélkedhet történelmének több évezredes múltjával. A Kourioni Dionysos Színházban közvetlenül a tengerparton jelenleg is előadásokat rendeznek, múzeumok, hegyi orthodox templomok, kolostorok őrzik a 10 000 éves múlt emlékeit.

Ciprus, ahol mindenkit rabul ejt a pillanatonként változó táj. Hegyvidék szikár csúcsokkal, lágy dombokkal, mély völgyekkel, termékeny, zöldellő síkságok és körös körül a tenger.

Csend és nyugalom, régi kultúrák, vidám és életerővel teli jelen, napfény kínálják a sokszínű és értékes nyaralás pompás és felejthetetlen lehetőségét. Évi 340 napsütéses nap, átlátszóan és vakítóan tiszta, lágyan simogató tenger, ami ide csábítja a turistákat. A sziget lakóinak a vendégszeretete a garancia arra, hogy kellemes pihenés és valami új megismerése vár ránk ezen a szigeten!

Amíg a tenger 23-24C fokos vizével még októberben és novemberben is fürdőzésre csábít, a levegő októberben 26 C fokos, a Troodos hegység hófödte oldalai decemberben, januárban síelőkkel telnek meg.

 

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Szicília és Szardínia után.

Területe: 9250 km2 ( amelyből 3355 km2 a törökök által lakott rész.

Népesség: 771 657 fő

Népesség összetétel: 0-14 év: 21.9% 15-64 év: 67% 65 év felett: 11.1%

Születési arány: 12.77 születés/1000 fő

Halálozási arány: 7.63 haláleset/1000 fő

Születéskor várható élettartam:

  • teljes lakosság: 77.27 év
  • Nők : 79.71 év
  • Férfiak: 74.94 év

Politikai és gazdasági stabilitás

ciprusi Köztársaság 1960 óta független ország. Politikai élete stabil. Gazdasági élete még az EU országok számára is megirigylendőek, mivel igen alacsony az infláció mértéke, s mindemellett a szigeten szinte nincs munkanélküliség, sőt a növekvő turistaáradat miatt számos külföldit kell, hogy alkalmazzanak.

Angolszász típusú jogrendszer: Ciprus, mint volt angol gyarmat, a „common law” hagyományait követi mind a régebbi jogszabályokban, mind pedig az újak megalkotásánál. Jogászaik nagy része Angliában, ill. az Egyesült Államokban tanult.

Jó kommunikációs lehetőségek, összeköttetés a világgal: Ciprus a legfejlettebb országokhoz hasonlóan minden telekommunikációs eszköznek birtokában van, s ez a nagyközönség számára is elérhető. Bár szigetországról van szó, de a telekommunikáció ugyanolyan, mint a világ bármely nagy városában, Tokióban, New Yorkban vagy Londonban.

Minden hasznos tudnivaló, információ:

Beutazási szabályok: A beutazástól az útlevélnek 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A ciprusi hatóságok megtagadhatják a beutazást azoktól a személyektől akiknek az útlevelében Ciprus Török határátkelőhelyének bélyegzője szerepel.

Időeltolódás: 1 óra. Magyarországon 12 óra van, akkor Cipruson 13 óra van.

Fizetőeszköz: ciprusi font (CYP) 1 ciprusi font=100 cent

Feszültség: 220 Volt, de Magyarországról kivitt elektromos készülékekhez adapter szükséges. Kölcsönözni lehet a szállodákban vagy a szupermarketekben vásárolni.

Tömegközlekedés: A városi és külvárosi buszjáratok gyakran közlekednek 5:30 és 19:00 óra között. A távolsági buszok rendszeresen, naponta több járatban közlekednek a városok, falvak és az üdülőhelyek között.

Taxi: Iránytaxi/Service taxi (4-7 személyes) jár a nagyobb városok között (Nicosia,Limassol,Larnaca,Paphos) általában minden félórában 05:45-18:30 –ig (nyáron 19:30-ig), vasárnap és ünnepnapokon 07:00-17:30 óráig (nyáron 18:30-ig), A vezető összegyűjti az utasokat, majd kiteszi őket, ahol kérik a városon belül. A tarifa a távolságtól függ.

Telefonhívás: Hívás Magyarországra: 0036, Rendőrség: 112, Információ száma: 114, Privát orvosi ügyelet: Limassol– 1425 Paphos

Boltok nyitva tartása: Júl.1 és szept. 14. között: h, k, cs, p, 10:00-19:30, de 13:00-16:00 óráig szieszta van, valamint szerdán és szombaton délután az üzletek csak 14:00 óráig tartanak nyitva. Vasárnap minden zárva, kivéve az üdülőterületeken levő üzleteket.

Borravaló: Cipruson hozzátartozik a mindennapi élethez, kalkulálni kell a költségekbe.

Elhelyezés: A háromágyas szobák tulajdonképpen kétágyas szobák, ahol egy harmadik, ún. pótágy kerül elhelyezésre, amely természetesen nem nyújtja egy normál ágy kényelmét.

Biztonság: Ciprus Európa egyik legbiztonságosabb szigete. Nagyon ritka a bűnőzés.

Autóvezetés: Nemzetközi jogosítvánnyal jobb oldali kormány. A benzinkutak vasárnap zárva vannak. Ha a bérelt autó esetleg meghibásodik, fel kell hívni a kölcsönző céget és küldenek segítséget. Ha véletlenül baleset történne, azonnal értesíteni kell a rendőrséget a 199-es telefonszámon és nem szabad elmozdítani a járművet, amíg meg nem érkeznek.(A biztosítási kérelmeket is csak akkor rendezik, ha a rendőrség helyszíni jelentését mellékeljük.)

Követségek és konzulátusok: Cipruson nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket az athéni magyar képviselet látja el.
A következő esetekben azonban kérjük, forduljon a nicosiai szlovák nagykövetséghez. Hová fordulhatunk ? Bővebben >>